dissabte, 14 de març del 2015

Tortells de pasta choux de nata


A la nostra col·lecció no hi poden faltar els tortells petits de pasta choux, amb nata, caramelitzats, molt senzills i ràpids de fer i, sobretot, boníssims.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament de 930 g.

Ingredients:
1 = 165 g d'aigua
2 = 53 g de mantega (o 53 g de greix de porc ben bo)
3 = 2 g de sal.
4 = 135 g de farina tamisada.
5 = 4 ous (225 g aproximadament).
Posem la pasta choux en una mànega pastissera.
Tenim la mànega amb broca llisa de 12 mm. Els he fet sobre paper de forn i aquest sobre una làmina de silicona i una reixeta, perquè tinguin força escalfor de la part de sota i així s'inflin molt més que en una safata gruixuda. En el paper hi he fet unes circumferències amb un compàs, de 110 mm, per la part de sota, perquè en fer-los quedin com més iguals millor i en coure's no s'enganxin.
I es van Coent.

Posarem la reixeta al forn a 200ºC. En ser la reixeta freda baixarà la temperatura a 180ºC i es couen sense ventilador. En cap cas es pot obrir la porta: sortiria el vapor i no s'inflarien. Només es pot obrir quan estiguin daurades. (En fer la primera foto als quatre minuts sense pensar-hi he obert la porta. L'he tancada de seguida! He tingut una emprenyada!!! He pensat a veure que passarà i ja els volia tornar a fer. Però al final han quedat la mar bé)
Les fotos fetes per davant del vidre cada 4 minuts.


Després d'uns 32 minuts. El temps de forn és orientatiu. Cal assegurar que quedi cuit de dins i sec per fora. Heu de pensar que 10ºC més o menys de temperatura fa que canviï un minut o dos el temps. Però sobretot cal evitar una pujada d'escalfor cap al final perquè de seguida us tindria massa color.
Quan està ben fred, es talla per la meitat amb un ganivet de serreta, amb molt de compte.
Tornem posar la part de sobre dels tortells i aquests sobre el marbre de la cuina una mica separats l'un de l'altre. En un cassó farem el caramel i quan el tinguem mig fet, abaixarem el foc per a que no escalfi tant, així tindrem més temps per treballar-lo i quedarà un color molt més maco. Amb una cullera el tirarem a sobre els tortells (compte que crema molt!). Quan el caramel està ben fred, amb el ganivet repassem els talls (sempre hi queda una mica de caramel).

Ingredients:
1 = 500 g de nata.
2 = 50 g de sucre.
Amb una mànega pastissera amb broca arrissada els omplim de nata.
Posem la part de sobre.
Ja estem arribant al final.



Aquí tenim 6 tortells petitets d'uns 155 g cada un. Unes bones postres per quedar la mar de bé en un bon dinar de Festa Major!!! Us animo a fer-los. 
En aquells anys de 1960, també els fèiem així.