dimarts, 17 de gener del 2012

Pasta choux

Modificada (12-12-2017)
La pasta choux és una barreja de farina, mantega o greix de porc, aigua i sal que courem en un cassó al foc i amb una espàtula hi barrejarem els ous. Podrem fer lioneses, palos, tortells, i ho podem omplir de crema, nata o trufa. També podem fer bunyols de vent o de bacallà. Aquestes dues últimes no les courem al forn sinó amb un cassó amb oli i els courem al foc. Podem fer també lioneses ben petitetes i omplir-les de paté, foigras, sobrassada, pernil, per fer l'aperitiu.
És pasta salada i son boníssimes!!!!

Les mesures dels ingredients han de ser justes. És molt i molt important.

Ingredients:
1 = 165 g d'aigua (surten unes 40 lioneses)
2 = 53 g de mantega (o 53 g de greix de porc ben bo)
3 = 2 g de sal.
4 = 135 g de farina tamisada.
5 = 4 ous (225 g).
Elaboració:
Posem l'aigua en un cassó, la mantega tallada a daus i la sal.
I remenem fins que arrenqui el bull.
En el moment de bullir la mantega ha d'estar ben fosa.
Hi tirem de cop la farina que haurem tamisat primer (és molt important)
Amb la espàtula ho remenem una mica depressa per a qué no s'agafi al fons del cassó, deixant-la coure un minut o dos. Ens ha de quedar d'un color una mica brillant. La deixem refrerdar.
Els ous els haurem trencat en un vas comprovant el seu pes.
Aquests és el secret.
Quan tinguem la pasta una mica freda hi tirem el primer ou i ho remenem amb la espàtula. Ens quedarà molt tallada, no us espanteu.
Anirem remenant fins que ens quedi amassada i hi tirem un altre ou.
Aquests cop ja costarà menys.
Hi tirem el tercer ou.
Aquí el quart.
Continuarem remenant fins que ens quedi ben amassada.
Ja la tenim feta.


Aquesta pasta és el fonament de molts dolços, val molt la pena de aprendré a fer-la, és molt senzilla.
Per a què les coses ens quedin bé cal fer-les forças vegades (Aquest és el secret.)

En la propera entrada farem els palos, els encarmalarem i els omplirem de nata.

5 comentaris:

  1. Ramon, gracies que has posat les lioneses; ja que desde el curset encara no les he fet i amb aquesta explicació ho veig mes clar i he recordat els passos...tindré que probar-les:
    En veiem
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Es un tipus de pasta molt agraida. Com be dius tant en dolç com en salat. Un pas a pas molt bo

    ResponElimina
  3. A mi m'encanta aquesta pasta. Jo la faig servir també per varies preparacions.
    Petonets

    ResponElimina
  4. Ahir ens van portar lioneses a casa i quan les vaig vaig fer el comentari que l'última vegada que n'havia menjat era el dia que ens vares ensenyar a fer-les i eren bonissimesssss!

    ResponElimina
  5. Hola Ramón, t'acabo de descobrir. Soc seguidora de Joaquina del blog -La cocina de los inventos- que m'agrada molt totes les coses que ella fà i avui he vist que en la recepta de les coques de Sant Joan avia un link que m'ha portat al teu blog, i vull que sàpigues que ja tens una seguidora més. Et vull felicitar per les teves explicacions pas a pas, fas que es puguin seguir i no perdre.
    Ja et comentaré les receptes que vagi realitzant.
    Salutacions

    ResponElimina