dijous, 25 de febrer del 2016

Focaccia sense gluten

Per a tots els intolerants al gluten aquí teniu una focaccia, molt i molt senzilla de fer

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 380 g.

Ingredients i elaboració:
Per la massa, mireu l'entrada de la massa de pa sense gluten.Tindrem un pes de massa de 900 g. Aquí la tenim descongelada després d'una nit a la nevera. Si encara està una mica congelada es deixa fora la nevera una estona més (el punt de la massa és molt i molt important, ja veureu que augmenta una mica el volum i si està massa llevada malament, tot i que tampoc bé d'uns minuts. Aquest és el secret per a què puguem treballar-la molt i molt més bé).
 
S'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig. I se li dóna forma rodona
Aquests tros de massa l'he tallat per la meitat uns 450 g. Amb l'altra meitat he fet un pa.
També l'he aixafat amb les mans doblegant els costats cap al mig. I se li dóna forma rodona.
Amb l'ajuda d'un corró s'estira.
Donant-li forma rodona.
Cargolarem la massa al corro i així anirà molt més bé per posar-la sobre la safata.
La tindrem una mica untada amb oli d'oliva, molt poc.
Amb l'ajuda d'una rasqueta he afinat els costats, apretant una mica la massa i aconseguint un diàmetre de 280 mm. Amb una mica de pràctica es treballa molt i molt bé la massa.
Amb la punta del dit marcarem una mica la massa per a que quedi irregular.
Amb la punta d'un ganivet la punxarem una mica per a que en coure no es facin bombolles.
Amb un pinzell la pintem amb oli d'oliva ben bo.
En aquests punt hi he posat una mica d'orenga
I una mica de sal grossa, molt poca.
He posat la safata al forn a temperatura ambient amb la porta tancada per a que no li toqui l'aire.
Uns 30 minuts.
Després dels 30 minuts es posa el forn a 200ºC, ha tardat 20 minuts a arribar aquesta temperatura. Aquests minuts els hem d'afegir al temps de llevar.
I es va coent.
La safata freda el farà baixar a uns 180ºC, 190ºC. Aquesta serà la temperatura que hem de tenir durant el temps de coure.


El temps són mesures orientatives ja que depenen de si es gruixuda o prima i també del tipus de forn. Després de 18 minuts ha quedat ben cuita.
Vista de dalt
Vista de sota.
I fem les darreres fotos.

Vist de dins.

Aquesta focaccia la podríem fer també amb fines herbes, romaní, etc... i s'hi pot posar també a sobre olives verdes o negres, ceba, tomates cherry... un munt de coses.

Amb aquesta massa també podríem fer pizzes i podem posar el que més ens agradi: salsa de tomàquet, orenga, mozzarella, escalivada natural, tonyina, anxova, ceba, carbassons, pernil cuit, xampinyons. formatge ratllat...... 

I així teniu unes bones  focaccies o unes bones pizzes.