divendres, 8 de gener del 2016

Pa Casolà (II)

Aquí teniu més pa casolà, d'elaboració artesanal i aquesta vegada el farem rodó. Conté només els quatre ingredients bàsics: la farina, l'aigua, el llevat i la sal. Veureu com creix la massa durant el temps de cocció, una cosa meravellosa.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 670 g.

Ingredients: i Elaboració:
Per la massa mireu l'entrada del Pa Casolà (és molt important la textura de la massa. Ha de ser la justa, que no s'enganxi a la fusta de treball ni a les mans; si s'enganxa, s'hi afegeix una mica de farina. Si és molt dura, malament rai. S'hi pot afegir aigua amb molt de compte i treballar-la una mica més). Es pot fer amb farines diferents i potser canviï la quantitat d'aigua.
Se li dóna forma rodona.
Aquí tenim una cistella on hi posarem la massa per llevar.
Hi posem un drap ben empolsinat amb farina per a que no s'enganxi la massa.
Posem la massa a dintre amb els plecs a sobre i així, quan el girem, ens quedaran a sota i queda la crosta molt més bona.
Es tapa amb un drap per a què no li toqui el aire, Es deixa llevar i després de 30 minuts s'engega el forn. Jo l'he posat sobre la taula de la cuina a temperatura ambient.
Després de 52 minuts ( 30 + 22 d'escalfar el forn.)
Amb molt de compte girant la cistella el posem sobre una reixeta amb paper de forn. Quant menys el toquem i remenem millor. En ser llevat baixaria la massa de cop.
Amb una fulla o un ganivet ben fi s'hi fan uns talls.
I es va coent
El forn ha tardat 22 minuts per arribar 200ºC. Aquests minuts els hem d'afegir al temps de llevar. En ser la safata freda, la temperatura baixarà a uns 180ºC, la temperatura de cocció. Al forn hi he posat abans de engegar-lo, 2 plats amb aigua per a què faci vapor, la crosta queda molt més bona. No hi poseu una safata grossa amb aigua perquè traurà escalfor de les resistències de sota i no es couria de la part de baix. I es deixa coure uns 45 minuts.


Durant tot aquest temps la temperatura ha estat de 180ºC, ni més ni menys. Després dels 45 minuts, ha quedat ben cuit. El temps són mesures orientatives ja que depenen de si el pa és gros o petit i també del tipus de forn).
Tant d'un costat.
Com de l'altre.
Vist de sota.
Vist de dins.
I fem la última foto.

I aquí tenim el nostre pa, sense conservants, colorants, additius, etc, només amb molta, molta il·lusió de part de qui l'ha fet.