dijous, 26 de novembre de 2015

Pastís de crema amb nata, sense gluten ni lactosa

Avui farem el muntatge del pastís de crema, nata, sense gluten ni lactosa. Per muntar-lo hem de tenir tres preparats diferents: el pa de pessic sense gluten, la crema de cremar sense lactosa i la nata sense lactosa.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 840 g.

Elaboració:
Amb aquesta lira tallapastissos el tallem per la meitat. És un fil molt prim d'acer.
Amb una cartolina de plàstic he tallat dues rodones d'un centímetre més petites que la base del pa de pessic.
He posat a sobre de cadascuna la meitat del pa de pessic.
Fent-ho així es pot manipular molt més bé.
Aquí la crema de cremar sense lactosa amb les mateixes mesures que la recepta 325 g.
Amb la mà s'aguanta la meitat del pa de pessic i amb l'altra mà i l'espàtula es posa crema a les parets.
Amb l'espàtula es posa crema de cremar a la part de sobre.
S'escalfa la pala de cremar ben calenta i així a l'hora de cremar no s'enganxarà el sucre a la pala (si és freda, s'enganxa i malament rai). S'hi posa sucre, tan a les parets com a sobre.
Es crema una mica amb molt de compte, primer les parets.
També, la part de sobre.
És millor tornar a posar-hi sucre,i cremar-lo dues vegades.
Amb la ma se aguanta la meitat del pa de pessic sobre el plat del granet de la ametlla torrat i amb l'altra mà el posem a les parets.
Posem l'espàtula entra la cartolina de plàstic i sota el pastís de la part de sota.
L'aixecarem una mica i amb la mà i la espàtula el posarem sobre la safata.
Aquí tenim la nata sense lactosa 300 g.
Amb la mànega pastissera amb broca arrissada de 8 mm posarem la nata.
A la part del mig.
Amb l'espàtula i amb la mà agafarem la part de sobre i la posarem sobre la nata. Hem de mirar que ens quedi ben centrada amb la part de baix, també que ens quedi bé a la primera, quant menys la toquem i remenem millor. En un cassó hi posem tres cullerades de melmelada d'albercoc, una cullerada d'aigua i una cullerada de sucre. Ho posem al foc remenant amb una cullera i ho deixem bullir un minut. Ho passem per un colador, apretant amb la cullera i quedarà un xarop. Amb un pinzell el pintem amb molt de compte.
I es decora al vostre gust.
Ja el tenim fet.

Vist de dins.
Ara es hora de pensar què faré a la propera entrada!

dijous, 19 de novembre de 2015

Muntar la nata sense lactosa

Avui muntarem nata vegetal.Crec que val molt la pena de passar uns moments a fer-la per a tots els que soms intolerants a la lactosa.

Ingredients:
Nata de soja per muntar, 300 g. SOYATOO
25 g de sucre
Elaboració:
Jo utilitzo la nata de soja per muntar totalment vegetal de la marca Soyatoo, que no conté lactosa ni gluten. Està feta amb ingredients vegetals que li donen un gust cremós i autèntic.
Cal que estigui quant més fred millor. S'agafen 2 recipients de plàstic, un de gran i un altre de petit. En el gran s'hi posa gel i l'altre es posa dintre del gran, de manera que el bol més petit estigui en contacte amb el gel.
L'he muntat amb la batedora elèctrica de dues pales.
Aquí portava uns 3 minuts.
Als 5 minuts hi he afegit el sucre.
I l'he batut uns 10 minuts, el principi a amb poca velocitat i cap al final a més velocitat.
Es pot batre amb un batedor a ma.
Ara amb el robot de cuina: he posat el bol i el batedor al congelador, quant més fred millor. Hi poso la nata a dins.
Als 5 minuts hi he afegit el sucre, i l'he batut uns 10 minuts, al principi a poca velocitat i cap al final, a més velocitat.
I ja la tenim feta.
(De totes maneres, aquestes fotos són de la tercera vegada de muntar-la. D'aquí endavant la faré moltes vegades i això vol dir que segurament es pot millorar. Ja modificaré l'entrada)
Amb aquesta nata podem fer un munt de pastissos i pastissets.

Aquests dos pastissos varen ser les postres del dinar d'aquest diumenge,  que varem fer junts amb la família, celebrant l'aniversari del meu consogre, en Miquel. Quan ens el vàrem menjar els vaig dir que era sense gluten i sense lactosa, i em varen dir que era boníssim, potser tant o més bo que els altres.

En la propera entrada explicaré amb detall com els he fet, aquests pastissos de crema i nata, sense gluten ni lactosa.

dijous, 12 de novembre de 2015

Coca dolça de pa sense gluten

Aquí teniu la coca dolça de pa per a tots els intolerants al gluten, per a fer un bon esmorzar o berenar. Com sempre, mirarem bé que tots els ingredients que fem servir siguin sense gluten i tots els estris estiguin ben nets.

Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 790 g.

Ingredients:
1º Elaboració:
150 g de MIX B MIX PAN (preparat per a pa sense gluten).
110 g d'aigua
12 g de llevat (Levital) sense gluten.
Ingredients:
2º Elaboració:
350 g de MIX B MIX PAN (Preparat per pa sense gluten).
275 g d'aigua.
2,5 g de goma xantana E- 415
6 g d'oli.
2 g de sal
Elaboració massa:
La mateixa que el Pa Casolà sense gluten. He posat la massa sobre la fusta de treball untada amb una mica d'oli.
Amb l'ajuda d'un corró se li dóna la forma que es vol fer.
He posat la coca sobre un paper de forn i aquest sobre una safata.
 Amb el dit he fet una mica de pressió i he marcat uns forats.
L'he pintat amb margarina vegetal amb un pinzell. Si és dura s'escalfa un mica al microones.
Posem la safata al forn a 30ºC.
Es deixa llevar uns 30 minuts fins que la massa pugi més del doble. Quan està a punt, es treu la safata del forn. Ara sí que cal anar amb compte i no tocar la massa, ni posar-la sobre el marbre fred.
Abans de posar-la al forn s'ensucra.
I es va coent.
El forn ha tardat 22 minuts a arribar als 220ºC. Aquests minuts els hem d'afegir al temps de llevar. En ser la safata freda, la temperatura baixarà a uns 180ºC, la temperatura de cocció. I es deixa coure uns 30 minuts. Durant tot aquest temps la temperatura ha estat de 180ºC, ni més ni menys (els temps són mesures orientatives ja que depenen de si la coca es grossa, petita, gruixuda i també del tipus de forn)


Després de 30 minuts. Ha quedat ben cuit, tan d'un costat.
Com de l'altre.
Fem les últimes fotos.

Vist de dins.
Fa pocs dies era la festa major d'aquí Banyoles i una amiga em va dir si li volia fer pasta salada per pica pica pel dinar d'un d'aquests dies que es celebraven junts amb la família. També em va proposar de fer-ne una mica per a la seva neta, que és intolerant al gluten. Li vaig dir que no, però que faríem una cosa: "tu compres tots els ingredients sense gluten i jo vindré a casa teva a fer-la". Quan va ser feta vaig marxar cap a casa meva, content i feliç, perquè sabia que a la nena no li faria mal. En canvi fer les dues a casa meva, per més net que sigui, sempre em fa patir que no li faci mal. 

En la propera entrada muntarem nata sense lactosa.