dijous, 11 de juny del 2015

Tortell pasta de full feta amb mantega i crema


Aquí tenim un tortell de pasta de full feta amb mantega i crema. Segurament són els postres més difícils de fer en pasta de full i això vol dir que si el tortell us queda bé, totes les altres coses que fem també hi quedaran.            


Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes de tortell d'aproximadament de 500 g.

Ingredients:
1 = Un tros de massa de pasta de full feta amb mantega de 350 g.
2 = Granet de ametlles.
3 = Sucre.
La podeu estirar sobre un plàstic o sobre el marbre. En el meu cas, com que tinc una peça gruixuda, l'he posat al congelador i m'ha anat molt bé. Empolsinem el plàstic i amb un corró l'aplanem. Hem de mirar de tenir sempre una mica de farina sota la massa. Si no, amb l'ajuda del corró s'aixeca i s'empolsina. No es pot agafar la massa al plastic perquè es farien malbé els fulls (quan s'estira es nota si s'agafa).
Ens ha quedat un rectangle de 600x190 mm i uns 3 mm de gruix. El gruix és important a la hora de coure: si es fa molt gruixut ens quedarà cru i no s'inflarà ja que el tortell porta tres plecs.
Amb un regle i un ganivet tallem el costat de davant que quedi ben recte, ja que aquest ens quedarà a la vora de la part de sobre.
Aquí tenim la crema pel forn.
Amb la mànega hi posem una tira de crema a sobre a la part de dalt, a uns tres centímetres (uns 120g). Amb les mans el dobleguem una tercera part per a que quedi la crema a dintre.
I ho tanquem posant la tercera part a sobre.
Arrodonim la massa sobre un paper per anar al forn. Obrim el costat dret i l'entrem dos centímetres en el costat esquerra. En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i amb un pinzell el pintem una mica. Dobleguem els costats i ja el tenim muntat.
El paper amb el tortell el posem sobre una reixeta de forn, es pinta tot ell amb el pinzell amb molt de compte i hi posem el granet d'ametlles apretant una mica per a que s'aguanti.
 I l'ensucrem.
I es va coent.
Aquest és el moment de coure'l. Us podria dir que cal tenir el forn a 180ºC, posar-hi la reixeta, deixar-lo coure uns 36 minuts sense ventilador i ja el tenim fet... però no és així.

Cada forn és una història. En entrar-lo, quan menys estona tinguem la porta oberta millor. Després tot dependrà del gruix de la safata, de l'alçada on la posem, del gruix de la massa que hem fet, de tenir la temperatura controlada..., a vegades va bé tenir uns minuts enceses només les resistències de la part de sota.


I fem les últimes fotos.


Quan es cou és tot un espectacle, una cosa meravellosa. Després de haver-lo fet tant rodó, de pintar-lo amb ou, de posar-hi granet d'ametlla, ensucrar-lo i posar-hi tot el nostre carinyo, crec que val la pena estar per ell: una petita pujada o baixada de escalfor, mortis calavera. L'he posat sobre una reixeta de forn perquè ens tingui força escalfot a la part de sota, que és el que el fa inflar. La pasta de full ha de quedar ben cuita, que és quan és més bona. Les fotos estan fetes cada 4 minuts (mireu la temperatura amb el termòmetre).