dijous, 3 d’octubre del 2013

Trenes de brioix, nata i trufa


Avui farem trenes de brioix i les farcirem de nata i de trufa. Us animo a fer-les però per començar el que podeu fer és dividir les mides proporcionalment i les feu més petites perquè es manipulen més bé. Un altre dia, quant hi tingueu més pràctica les feu el doble d'aquestes. 
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà una trena de nata d'un pes d'aproximadament 880 g i la de trufa de 980 g.

 Ingredients:
1º Elaboració:
1 = 250 g de farina.
2 = 10 g de llevat frecs (Levital)
3 = 150 g d'aigua.
Per començar es posa la farina a l'amassadora. El llevat es posa en una tassa amb els 150 g d'aigua tèbia a 30ºC, es desfà amb una forquilla i també es tira a l'amassadora. Es treballa la pasta a velocitat lenta uns 10 minuts
Quan estigui ben amassat, es posa sobre la fusta de treball empolsinada amb farina, s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades i li donarem forma rodona. Es posa la massa en un bol (unes tres vegades més gros que la massa) amb una mica de farina, es tapa amb un plat i es deixa reposar a la nevera durant 12 hores. Més o menys.
Després de 12 hores.
2º Elaboració:
1 = 250 g de farina.
2 = 100 g de sucre
3 = 50 g de mantega (o greix de porc)
4 = 2 ous
5 = 2 g de sal
6 = 1 llimona petita rascada.
7 =  4 g d'oli.
8 =  Poca aigua, segons la textura de la pasta
Si es fa amb mantega, es posa al microones el plat i es fon en petites sessions de 10 segons, tot remenant amb una llengua pastissera, fins obtenir una textura tant tova com una pomada. Es posa en el bol de la amassadora i s'hi afegeixen tots els ingredients, menys la farina i l'oli d'oliva, i es barregen amb un batedor de mà (si es fa amb greix de porc es posa al bol directament).
Es posa a la l'amassadora i s'hi afegeix de mica en mica la farina i la massa que tenim del dia abans. S'hi cal s'hi afegeix aigua, segons la textura de la pasta (amb compte de no passar-se. Per exemple, per comptes d'aigua, hi he posat dues cullerades més de farina perquè em quedava massa clara). Es treballa a velocitat lenta uns 10 minuts fins que quedi uniforme. Al final s'hi posa l'oli d'oliva.
Quan la pasta està ben fina es posa sobre la fusta de treball untada d'oli i s'aixafa amb les mans doblegant els costats cap al mig.
Ho farem unes tres vegades, li donarem forma rodona i ho posarem en un bol.
Es deixa reposar uns 30 minuts en el forn a 30ºC, per a que no li toqui el aire. Als 15 minuts la tornem aixafar sense por de fer-li mal i la tornem a posar dintre.
Als 30 minuts la tornem aixafar. (aquest és el secret per a que la pasta tingui força i quedi esponjosa.) Si es vol amassar a mà, mireu la pasta de brioix.
Tenim un pes de pasta de 960 g. En fem un cilindre i amb un ganivet en fem 6 trossets de 160 g cada un. Els pesem per a que quedin tots iguals.
Aixafarem el trosset doblegant els costats cap al mig. Amb la mà a sobre del trosset li donem forma rodona.
S'estira el trosset i es deixa reposar. (Deixar reposar la massa és el secret per a que s'estiri bé i quedi la trena ben fina... si no s'esquerda la massa). 
 I s'estira més. Si cal es fa tres o quatre vegades.
Ens ha de quedar d'uns 50 cm de llarg.
Farem la trena igual que quan la mare pentina la filla petita i li fa aquelles trenes tant maques.
Fa uns 34 cm de llarg.
Les posem sobre la safata amb paper de forn. En un vas es bat un ou i amb un pinzell, les pintem.
Es posen al forn a 30ºC... si hi ha massa escalfor mataríem el llevat.
Les he deixat llevar uns 25 minuta.

He escalfat el forn a 200 ºC (ha tardat uns 20 minuts que hem de sumar al temps de llevar). No han de llevar molt perquè es deformarà la trena. En ser la safata freda ha baixat 180ºC, la temperatura final del forn sense ventilador. (Com que el forn està a 200ºC s'acaben d'inflar dintre el forn).
Aquí portaven uns 20 minuts de forn (el temps de forn és orientatiu... 10º més o menys de temperatura fa que canviï el temps)
Es deixen refredar ben fredes i així es tallen molt més bé. Amb un ganivet de serreta, amb molt de compte, les he tallat per la meitat.
Amb una mànega pastissera hi he posat la nata muntada 500 g i la trufa 500 g.
Les he posat sobre la safata.



Són molt bones i fent aquesta recepta he passat una estona fantàstica. També es feien en aquells anys de 1960, tot i que de fet no sent feien moltes... és molt més fàcil fer un cilindre, un peix, etc..


7 comentaris:

  1. m'encanta aquest tipus de postre senzills i deliciosos! prenc nota! petons

    ResponElimina
  2. Estàn perfectes, la gràcia es respetar els temps de llevat. Son unes postres que fan festa.
    Petons.

    ResponElimina
  3. N'he pres nota, Ramon!! T'han quedat precioses, gairebé per portar al cap de disfressa!! ha ha ha. Que no, que aquestes són més bones dins la panxa, segur! Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  4. Ostres Ramón!!!!! quin goig de trenes, m'ha encantat la recepta, les fotografies, el pas a pas TOOOT!!! ets un autèntic professional, de veritat.
    Una abraçada, Sandra.

    ResponElimina
  5. quina passada!! ja veig que no sóc res! encara que volgués no les podria fer, no tinc els estris necessaris

    ResponElimina
  6. Perfectes ???? no.. el seguent. No hi ha massa que s´et resisteixi. Una delicia de trenes.. M´apunto la recepta. Petons,

    ResponElimina