dimecres, 27 de març del 2013

La mona de Pasqua 2013


Aquí tenim la mona d'aquest any per posar sobre un pastís. És molt ràpida i senzilla de fer. Som-hi.


El primer que hem de saber fer és el temperat de la xocolata.
Posarem el bol amb la xocolata en petites sessions al microones i anirem remenant amb una espàtula de fusta o una llengua pastissera fins que quedi fina (amb la xocolata blanca a vegades hi ha problemes perquè es pot cremar).

També va molt bé al bany maria i així amb la xocolata blanca no hi ha problemes. El bol o el plat han de ser molt més grans que el cassó. L'aigua no ha de bullir molt perquè no ha d'entrar aigua o vapor a la xocolata. Després no anirà bé.

Per fondre poca xocolata es pot fer amb un assecador de cabells una mica gran.

Quan escalfem la xocolata la temperatura no pot passar de:
- xocolata negra de 50-55ºC
- xocolata amb llet 45-50ºC
- xocolata blanca 40-45ºC.

Posarem 3/4 parts de la xocolata fosa sobre el marbre i amb dues pales treballarem la xocolata. Amb una pala agafarem una mica de la xocolata del marbre i amb l'altra la tornarem a fer caure. Repetirem aquest procés fins que tinguem la xocolata a 25ºC.

Tornarem a posar la xocolata en el bol i la barregem amb l'altra que no hem treballat. Ens hauria de quedar tot plegat a 31-32ºC i, si no arriba a aquesta temperatura, l'escalfem sense passar de 32ºC. Si passa s'ha de tornar a refredar al marbre.

(Segurament penseu que es complicat de fer, però només us dic que amb una mica de pràctica tampoc és tant difícil)

La temperatura final de treball de la xocolata és:
- xocolata negra 31-32ºC
- xocolata amb llet 30-31ºC
- xocolata blanca 29ºC.

Aquí jo ho he fet sense marbre. És més simple i així tindreu dues versions per fer-la. L'he fet al bany maria i he posat la xocolata blanca en un plat.
Aquest sobre al cassó de l'aigua calenta. Amb la llengua pastissera es remena fins que es fongui, sense passar de la temperatura que hem dit abans.
Es treu de sobre el cassó de tant en tant, i es remena fins que tingui la temperatura de treball. És molt important.
També n'he fet de negra. Amb un pinzell posarem una mica de xocolata a tot el vol de dintre el motlle i es deixa refredar. Quan estigui una mica freda se n'hi torna a posar. Fer-ho dues vegades és la clau per a què sigui fàcil treure-les del motllo. El motllo de la xocolata blanca l'he emplenat de cop, amb un culllera. Cal comptar que la temperatura ambient de la cuina no sigui gaire alta. I penseu que és millor fer-los un dia per altre i així estiguin ben freds a l'hora de treure'ls de motlle.
Per fer la base es posa un paper de forn sobre el marbre i s'hi tira la xocolata.
Amb una espàtula s'aplana. Quan estigui una mica freda, es pot tallar amb un ganivet i donar-li la forma que vulgueu.
Aquí no ho he fet, però quan la xocolata encara estava una mica calenta hi he posat boletes de colors, aquests dos pollets i l'ànec. Així han quedat enganxats.
Donant un petit copet al motlle surt molt bé la mitja part de l'ou. Ara ja tenim totes les peces a punt per fer el muntatge.
Posem a sobre el foc, amb molt poca escalfor, una safata d'alumini o inox. Ja tenim el soldador. Posem la meitat de l'ou a sobre el soldador unes dècimes de segon i ens quedarà ben pla.
Hi poso caramels a dintre, així els meus nets (en Martí i la Mireia) estaran contents dels invents del seu avi (ja n'estan). Fa tres o quatre dies en Martí estava una mica engripat i el tenia aquí a casa. Varem fer una mona con aquesta, més o menys, i s'ho va passar molt bé. En Martí, que aquest any, amb un seu amic, varen fer un diorama, un pessebre per l'exposició de l'esglèsia de Santa Maria de Banyoles, em va dir: Avi, hem de fer un pessebre de xocolata!. A la meva edat només em falta fer un pessebre de xocolata!.
Posem unes dècimes de segon a sobre el soldador l'altra part.
Els ajuntem i ja tenim l'ou fet!
He soldat les dues peces de la teulada.
He posat la part de dalt de l'ou, una mica inclinat, sobre el soldador i aquest sobre la teulada al revés. Amb l'ajuda d'un estri els aguanto fins que la soldadura quedés freda. Poso la part de sota de l'ou sobre el soldador i aquest sobre la base. Amb una agulla una mica gruixuda, posant-la uns segons sobre el foc, he punxat la base i hi he posat les tres plomes.
L'he posat a sobre una base de pa de pessic, mantega de xocolata i ja tenim la Mona de Pasqua
d'aquest any.


Es poden fer mil formes i de mil maneres, que quedin bé o no tant bé, però el més important és que l'haureu fet vosaltres. Que passeu una bona Setmana Santa i una bona Pasqua.


13 comentaris:

  1. Que bonica t'ha quedat Ramón, el pa de pessic i la cobertura impecable!. Jo aquest any n'he de fer 3, una la faré de crema de mantega com tu, una altre de crema cremada i l'última de xocolata, a veure com surten.
    Petons, Sandra.

    ResponElimina
  2. oh, que bonica! I tan ben explicada, Ramon! El secret, com tu dius, és atemperar bé la xocolata, oi? els pastissers sempre hi diuen, això. Ets un artista, és una preciositat aquesta mona. Bona Setmana Santa!

    ResponElimina
  3. No havia vist mai aquest estri, el soldador. M'ha agradat el procés!
    Bona setmana santa!

    ResponElimina
  4. Ostres Ramon ets un artista !! ..mare meva aquesta mona es d'aparador de pastisseria.Jo també la penso fer, pero sense fer les figures de xocolata.
    petons

    ResponElimina
  5. que bonica es aquesta mona, ummmmmmmm

    ResponElimina
  6. com sempre, les explicacions estan molt bé! quins truquets més bons!

    ResponElimina
  7. Genial!!! i que fàcil ho ha explicat... m´encanta!!! Bona Pasqua. Petons,

    ResponElimina
  8. M'has deixat sense paraules!!!espectacular!!!
    molt bona setmana santa

    ResponElimina
  9. ooohhh que maca !! com m'agraden els ous de xocolata! petons

    ResponElimina
  10. La mona es presiosa pero la explicaciò fantàstica, una bona manera de introduirnos en aquet complicadillo mon de la xocolata, més d'un disgut he tingut....no la domino gaire...gracies.
    Petons i bones festes.

    ResponElimina
  11. Una mona amb molt de gust! Bona pasqua a tu també!

    ResponElimina
  12. Que ben explicat, i que maca que t'ha quedat!

    ResponElimina
  13. Una fantastica idea!!! Complimenti e tanti auguri di buona Pasqua

    ResponElimina