dimecres, 24 d’octubre de 2012

Panellets de cafè


I aquí arriben els darrers panellets abans de Tots Sants, els panellets de massapà i cafè. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 400 g.

Ingredients.
Els mateixos que la recepta del massapà per fer panellets: 250 g de farina de ametlles, 125 g de sucre, 50 g d'aigua, més 6 g de cafè soluble i sucre fi per ensucrar-los.

Elaboració:
Per fer el xarop, es posa l'aigua en un cassó i aquest al foc. Quan està una mica calenta s'hi tiren els 6 g de cafè soluble tot remenant amb una cullera, s'hi afegeix el sucre i es deixa bullir a 104ºC, mentre anem remenant amb la cullera.
Quan el sucre està al seu punt, es treu del foc i s'hi tira de cop la farina d'ametlla, en el mateix cassó i es barreja ràpidament amb una espàtula de fusta.
La deixem refredar i la posem sobre la fusta de treball.
Amb les mans ajuntem una miqueta la massa i fem un cilindre amb l'ajuda d'una rasqueta.
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans l'estirarem fent dos cilindres i fem trossets de17 g cadascun.
Agafarem un trosset i el voltarem amb les mans per a que ens quedi rodó.
Amb les mans li donem forma de cilindre.
El posem en un plat amb sucre fi i li donem voltes per a que quedi ben ensucrat.
Els posem sobre una safata de forn una mica separats.
Tindrem el forn a 220ºC i hi posarem la safata i en ser freda el forn baixarà a 200ºC, la temperatura ideal per coure'ls. El forn ha d'anar sense ventilador: Per què? perquè els panellets que estiguin a la part s'on surt el vent calent sempre agafaran més color.
Per escalfar el forn a la part de dalt i de baix hi ha les resistències, que són les que donen escalfor. Quan entreu la safata al forn a 220ºC, les resistències han d'estar enceses, vermelles, i així no perdreu temperatura. Hi ha forns que ja tenen una llumeta que ho marca i ha d'estar una bona estona encesa. Jo no li tinc, però fent una volta al comandament de la temperatura, sento el clic que fa quan s'encenen les resistències. Una altra cosa important és el gruix de les safates. La que tinc té un gruix de 1'5 mm, i amb aquest gruix i l'alçada on la tinc es couen perfectes, tant de dalt com de sota. És molt important: si el gruix de la safata es massa fi i agafen massa color de la part de sota, també va bé posar una altra safata buida al suport de sota per trencar-li l'escalfor directa. El secret es fer-ho força vegades, no només amb els panellets, sino amb tot el que podem coure.
Es couen uns 8 minuts. Si no agafen color s'engega una mica el grill. Han de tenir una ombra de color i han de ser tous de dintre. He estat tot aquets temps pendent del forn. Heu de pensar que 10ºC més o menys de temperatura canvien el temps de forn. Per tant cal sobretot mirar el forn i veure com es van coent. És un espectacle meravellós!!!!!.  
Els posem sobre una safata amb blonda.

A la nostra col-lecció ja hi podem afegir els panellets de cafè. Aquesta és la darrera entrada de panellets d'aquest any. Deixem feina pels propers anys. 
Ja penso què faré a la propera entrada.

dissabte, 20 d’octubre de 2012

Panellets d'ametlla


Aquí tenim els panellets de palet d'ametlla. Per fer-los cal el massapà per fer panellets i 130 g de palet d'ametlla. Surten molt més bé de preu que els de pinyons (la setmana passada, el quilo de pinyons valia 58 euros!). Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes aproximat de 500 g.

Aquí tenim la massa de massapà amb 250 g de farina d'ametlla.
Per fer els de palet d'ametlla, la massa ha de ser una mica tova per a que s'hi enganxi bé el palet d'ametlla. Si és molt freda pot quedar una mica dura i aleshores cal posar-hi una mica d'aigua i amb les mans barrejar-ho. Si és massa tova s'hi afegeix una mica de farina d'ametlla (la textura de la massa és el secret per a que s'enganxi bé el palet d'ametlla. Proveu de fer-ne un i si va bé, endavant).
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans l'estirarem fent dos cilindres i amb una rasqueta, farem trossets de 14 g cada un.

Agafarem un trosset i el voltarem amb les dues mans per a que ens quedi rodonet.
Amb les mans humides d'aigua o d'ou batut, el voltarem en el plat del palet d'ametlles.
Caldrà anar apretant per a que quedi ben enganxat i fer un cilindre petit.
En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i es pinten amb un pinzell.
Els posem sobre una safata de forn una mica separats.
Tindrem el forn a 210ºC i hi posarem la safata.
Es couen 5-6 minuts. Com sempre, si no agafen color s'engega una mica el grill. Han de tenir una ombra de color però han de ser tous de dintre. Si es couen en excés, s'esquerden.
Quan els hem tret del forn, de seguida els pintem amb el mateix rovell d'ou. Queden molt més brillants.
Els posem sobre una safata.

Aquí tenim un altre tipus de panellet per posar a la nostra col·lecció.

dimecres, 17 d’octubre de 2012

Panellets de coco


I avui fem els panellets de massapà i coco. Per fer-los hem de tenir el massapà per fer panellets i 100 g de coco ratllat. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament 485 g.

Aquí tenim la massa de massapà amb 250 g de farina d'ametlla.
Hi afegim el coco i amb les mans el barregem.
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans l'estirarem fent dos cilindres i amb una rasqueta, farem trossets de 15 g cada un.
Agafarem un trosset i el voltarem amb les mans per a que ens quedi rodó.
Amb els dits li farem una punteta com es veu en la fotografia. 
Els posem sobre una safata de forn una mica separats.
Tindrem el forn a 210ºC i hi posarem la safata.
Es couen 5-6 minuts. Si no agafen color s'engega una mica el grill. Han de tenir una ombra de color però han de ser tous de dintre. Si es couen en excés s'esquerden.
Els posem sobre una safata amb blonda.

I en la propera entrada farem panellets de palet d'ametlla.

dimecres, 10 d’octubre de 2012

Panellets de codonyat i llimona


Avui farem panellets de codonyat i llimona. Per fer-los cal tenir el massapà per fer panellets, codonyat i llimona. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament de 490 g.

Aquí tenim el massapà per fer panellets, amb 250 g de farina d'ametlla.
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans la estirarem fent dos cilindres i amb una rasqueta, farem trossets de 15 g cada un.
Agafarem un trosset i el voltarem amb les mans per a que quedi rodonet.
Amb el dit humit d'aigua hi farem una mica de forat al centre, sense arribar al fons. A dintre hi posarem un tallet de codonyat una mica enfonsat per poder posar a sobre la llimona.
En un plat hi tindrem sucre fi. Els ensucrem i els posarem sobre una safata de forn una mica separats.
Agafarem 60 g de llimona, amb pell i tot, la fem trossets amb un ganivet i els posem al vas de la batedora. També hi posem 60 g de sucre fi i amb el robot els afinem.
Aquí tenim la pasta de llimona.
Amb una cullera petita en posem una miqueta en els forats, sobre el codonyat.
Tindrem el forn a 210ºC i hi posarem la safata.
Es couen 5-6 minuts. Si no agafen color s'engega una mica el grill. Han de tenir una ombra de color i ser tous de dintre. Si es couen massa s'esquerden.
Els deixem refredar, i ben freds, els posem sobre la safata.

Aquests panellets de codonyat i llimona són fàcils de fer i són molt i molt bons. En la propera entrada farem els panellets de coco.

dissabte, 6 d’octubre de 2012

Panellets de pinyons


Aquí tenim els  panellets de pinyons. Per fer-los hem de tenir el massapà per fer panellets  i 180 g de pinyons. Farem diferents tipus de panellets, però potser aquests són els més bons. Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pes d'aproximadament de 560 g .  

Aquí tenim la massa de massapà amb 250 g de farina d'ametlla.
Per fer els de pinyons, la massa ha de ser una mica tova per a què s'enganxin bé els pinyons. Si és molt freda pot quedar una mica dura. Si és així s'hi posa una mica d'aigua i amb les mans la barregem. I si és massa tova, s'hi afegeix una mica de farina d'ametlla. La textura de la massa és el secret per a que s'enganxin bé els pinyons. Proveu de fer-ne un i si va bé, endavant.
Tallarem la massa per la meitat, amb les mans l'estirem fent dos cilindres i amb una rasqueta, fem trossets de 14 g cada un.
Agafarem un trosset i el voltarem amb les mans per a que ens quedi rodó.
Amb les mans humides d'aigua o d'ou batut el voltarem amb les mans i el posem en el plat dels pinyons. 
Agafarem el panellet, el voltarem amb la mà sobre els pinyons per a que s'agafin i amb les mans també el voltarem per a que quedin els pinyons una mica apretats. 
En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i els pintem amb un pinzell. 
Els posem sobre una safata de forn una mica separats.
Tindrem el forn a 210ºC i hi posarem la safata.
Es couen 5-6 minuts. Si no agafen color s'engega una mica el grill. Han de tenir una ombra de color però han de ser tous de dintre. Si es couen en excés, s'esquerden.
Quan els hem tret del forn, de seguida els pintem amb el mateix rovell d'ou. Queden molt més brillants.
Els posem sobre una safata amb blonda.

En la propera entrada farem panellet de codonyat i llimona.