dissabte, 25 d’agost del 2012

Pastís de pera en almívar


Aquí tenim un pastís de pera fet amb una base de massa ensucrada, amb crema d'ametlles per dintre, peres confitades amb almívar, ametlles laminades i pintat amb gelea de poma.
Amb les proporcions d'aquesta recepta sortirà un pastís d'aproximadament 670 g.

Masa ensucrada.
Ingredients:
1 = 125 g de farina
2 = 50 g de sucre
3 = 30 g ou batut
4 = 75 g de mantega pomada
5 = 15 g d'ametlla en pols
Posarem la mantega en un bol i aquest en el microones en petites sessions de 10 segons. Amb una espátula l'afinem i ha de quedar pomada, una mica dura. Hi barrejarem el sucre.
Hi posem l'ametlla, els 30g d'ou batut i ho remenem.
Al final hi posem la farina i ho remenem fins que s'incorpori. No cal treballar-la molt.
He posat un paper de forn sobre el marbre, l'he empolsinat amb farina i hi he posat la massa a sobre. Amb les mans faig una bola (es pot fer la massa el dia abans i deixar-la reposar a la nevera) 
He posat un altre paper de forn sobre la massa i amb l'ajuda d'un corró l'he aplanat fins que ha quedat un gruix de 4 a 5 mm. L'he posat a refredar a la nevera. (és molt important la temperatura ambient d'on es treballa: si fa calor, com que té mantega, té tendència a tornar-se tova.)
Posem sobre la massa un motlle rodó de 200 mm per 30 mm d'alt, mirant que quedi massa per folrar els costats. Si no, s'estira una mica més. Hi faig una mica de pressió i ja tinc la base de sota. L'he empolsinat molt poc, hi poso el paper de forn a sobre i ho giro. Ho posem a la nevera.
Amb les mans he estirat la massa que ha sobrat, l'he cobert amb un paper de forn i amb un corró l'he estirat. Amb un ganivet n'he fet dues tires.
He folrat els costats del motllo amb aquestes dues tires, l'he posat sobre un paper de forn i a sobre una safata.
He posat la base a dintre i amb una forquilla he punxat el fons per a que s'escapi l'aire.
Crema d'ametlla
Ingredients:
1 = 75 g de mantega pomada
2 = 75 g de sucre glaç
3 = 45 g de ou batut
4 = 75 g d'ametlla en pols.
5 = 23 g de farina
6 = 7 g de rom
Posarem la mantega en un bol i aquest en el microones en petites session de 10 segons. Amb un batedor s'afina i també ha de quedar pomada, una mica dura.
S'hi barregen per ordre tots els ingredients menys el rom amb el batedor. Al final hi afegim el rom.
Muntatge:
ingredients
1 = 3 meitats de peres en almívar.
2 = Algunes ametlles crues laminades.
3 = Gelea de poma.
Amb un ganivet tallarem les peres en làmines. No cal arribar al fons perquè així s'aguantaran juntes.
Amb una mànega pastissera amb broca de 8 o de 10, posarem la crema d'ametlles sobre la base, fent un cargol del centre a la vora.(veureu que hi haurà molt poc gruix, però al coure s'infla molt).
Posarem a sobre les peres, la part ample al costat de fora. Amb els dits hi farem una mica de pressió inclinant-les una mica per a que es vegin bé les làmines. Posarem ametlles laminades allà on no hi ha les peres (no n'hi poseu moltes perquè amb el pes no deixaríem inflar la crema d'ametlla).
Tindrem el forn calent a 190ºC, hi posarem la safata a dintre i ens baixerà a uns 170ºC, la temperatura que hem de tenir per coure-la.
Després de 35 minuts (el temps de forn és orientatiu perquè depèn si és molt gros o més petit). 
En un cassó hi posarem una mica de gelea de poma i aquest al foc fins que comenci a bullir. Amb un pinzell el pintem.


Aquí hem arribat al final d'aquesta recepta, una mica llarga però amb una mica de pràctica és molt senzilla de fer, ràpida i bona. Si us agrada la pastisseria, receptes com aquestes faran que disfruteu de la feina. No sé quant temps he estat per fer-la, però sí que sé que he passat una petita estona fabulosa.
En la propera entrada farem el pastís sacher.

                                      

dimarts, 21 d’agost del 2012

Gelea de poma


Avui farem gelea de poma. Aquesta gelea la podem fer servir per pintar bracets, pastissos de crema cremada, pasta de full de fruita o la mateixa fruita per donar-li brillantor. Sembla difícil de fer-la, però amb una mica de pràctica es ràpid i va molt i molt bé. Anem per feina.

Ingredients:
1 = 1000 g de pomes reineta o golden
2 = 1200 g de aigua
3 = 50 g de suc de llimona
4 = sucre (el mateix pes de suc de quan estan cuites i colades)
Netejarem les pomes i les posarem tallades, amb pell i pinyols, en una olla. Les cobrirem d'aigua.
Les posarem a bullir a foc suau durant 60 minuts, tapades però amb una mica d'obertura. Va molt bé fer un paper de forn de la mida de l'olla amb un petit forat al centre i posar-lo a sobre.
Després d'aquest temps ho colarem. Amb una cullera he fet una mica de pressió sobre les pomes en el colador per aprofitar tot el suc. S'hi posa el mateix pes de sucre i amb una cullera es remena.
Es posa al foc fins que arribi a 105ºC (per arribar a 105ºC costa una mica... no us espanteu... paciència). Quan està en aquest punt s'hi afegeixen els 50 g de llimona, es remena amb una cullera, i es deixa bullir un minut més. Si apareix escuma, es va traient.
Es deixa refredar una mica i la posem en un bol i la tapem amb un tapador. No es remena durant un dia, fins que estigui ben quallada.
Després d'aquest temps l'he posat en uns pots petits de vidre. Fixeu-vos en la cullera i com ha quedat quallada. 
He tapat els pots, els he posat en una olla cobertes d'aigua i els he fet bullir 15 minuts. Després els he deixat refredar en la mateixa olla 24 hores. És a dir, el fem al bany maria.


Si no es fa al bany maria, dura tres mesos a la nevera. Si la posem en pots i es fa al bany maria es guarda anys sense estar a la nevera. He fet servir pots petits perquè així es gasta més depressa. En la propera entrada, farem el pastís de pera en almívar i el pintarem amb gelea de poma.

                                 

dimarts, 14 d’agost del 2012

Ulleres de pasta de full


Quan fèiem les ulleres de pasta de full sempre fèiem servir els trossos que sobraven de fer les crestes i coques i així aprofitàvem la massa. També es poden fer directament de la massa de pasta de full. Veureu que s'ha d'anar molt de compte amb el sucre que s'hi posa, aquest és el secret. Jo hi he posat 35 g per a cada 100 g de massa. Quant més sucre, més planes i primes quedaran. Si se n'hi posa menys, doncs serà al revés.

Ingredients:
1 = 400 g de massa.
2 = 140 g de sucre. 

Amb les mans agafem els trossos de massa de pasta de full i fem una bola. Hi afegim el sucre i ho barregem.
Amb un corró aplanem la massa.
Si cal li donem alguna volta. Ha de quedar tot el sucre agafat.
Amb el corró l'estirem i ja la tenim plana.
Amb les mans cargolem el costat esquerra fins a la meitat.
També cargolem el costat dret.
Li donem la volta i amb un ganivet ben fi tallem a uns 10 mm. Posem els trossos sobre una safata ben separats per a que no es toquin.
Tenim el forn calent a 180ºC (la safata freda el farà baixar a uns 160ºC). Aquesta és la temperatura que ha de tenir el forn.
Després de 30 minuts, les vores comencen a tenir color. Treurem la safata del forn. Tanco el forn per a que no es refredi i amb un ganivet les girem amb molt de compte. Les tornem a posar dintre.
Després de 30 minuts més les he tret i ja les tenim fetes. Un cop més el temps de forn és orientatiu perquè depèn de si són grosses o petites. No podeu deixar de mirar el forn: un petit oblit i ja les teniu cremades.



Aquí ja les teniu fetes. Si feu una festa i els doneu aquestes ulleres, segurament us diran que són molt bones. On les has comprat? Doncs podreu dir que les heu fet vosaltres mateixos! En la propera entrada farem gelea de poma.

                                     

dimarts, 7 d’agost del 2012

Coques de pasta de full i cabell d'àngel


Aquí teniu les coques de pasta de full amb cabell d'àngel i cireres vermelles o verdes. Senzilles de fer, bé de preu i molt bones. Comencem:

Ingredients:
1 = massa de pasta de full
2 = cabell d'àngel
3 = cireres
4 = sucre
5 =  melmelada d'albercoc

Aquí tenim la meitat de la massa de la recepta de la pasta de full.
He empolsinat la taula de treball i amb l'ajuda d'un corró he estirat la massa. Ha de quedar d'uns 8 mm de gruix. Amb un "talla pastes" rodó les he tallat. (el "talla pastes" ha de ser molt fi sino es solden els fulls).
Amb un corró he estirat la massa per a que quedés amb el doble de largada.
En un vas s'hi posa un ou, es bat amb una forquilla i les pintem de sobre amb un pinzell.
 Posarem a sobre cabell d'àngel i cireres vermelles o verdes.
Les ensucrem.
Tindrem el forn calent a 200ºC. La safata freda el farà baixar a uns 170ºC. Aquesta serà la temperatura que hem de tenir durant el temps de coure.
Després de 25 minuts (dependrà de si són grosses o petites)
En un cassó hi posem una mica de melmelada d'albercoc, aigua i sucre. Ho posem al foc i ho deixem bullir un minut. Ho passem per un colador i amb un pinzell les pintem.
Les he posat sobre una safata amb blonda


Ja tenim una altra recepta feta: bona, maca i ben brillant!!!! La propera entrada farem Ulleres de pasta de full.